Eğitim Öğretim İle İlgili Yazılar, Belgeler, Çalışmalar > Rehberlik Köşesi İle İlgili Belgeler, Araştırmalar, Yazılar > Kişisel ve Bedensel Gelişim İçin Gerekli Bilgiler

ÖĞÜT VERİP DURMAYIN ÖRNEK OLUN (KİŞİSEL VE BEDENSEL GELİŞİM) (REHBERLİK KÖŞESİ, REHBERLİK ZAMANI, REHBERLİK SERVİSİ)

 

Bitlis tütünü dolu tabakasından sigara sararken torununa sakın sigara içme diye nasihat eden bir dede düşünün…

 

Ya da;

Annenin “Oğluna oğlum sakın yalan söyleme yalan çok çirkin bir şeydir” nasihatinde bulunduktan hemen sonra ev telefonunun çalmasını hayal edin. Çocuk annesine-”Anne Ayşe Teyzem bize gelmek istiyor” diye seslendiğini duyun. Annenin ise-”Oğlum annem evde yok markete gitti desene diye kulağına fısıldadığını duyar gibi olun” Değerlendirin!

 

Yine aile içerisinde çocuğunuza eğitim verirken;

İlk amacınız; Çoğunuza hayatı öğretmek yada çocukluk hatıralarınızı anlatmak değildir. Çünkü sizin çocukluğunuz ile onun çocukluğunun yaşandığı devir arasında dağlar kadar fark vardır. Benim çocukken çantam bile yoktu… Ben yırtık ayakkabı ile okula giderdim… vb anlamsız hatıralara tekrarlayarak çocuğunuzu eğitemezsiniz.

Sizin aile içinde çocuğunuza vereceğiniz eğitimin en önemli amacı; Çocuğunuzun sorumluluk düzeyini geliştirmek ve onun yaşının ve kişilik özelliklerinin çerçevesinde olgunlaşmasını sağlamaktır.

 

Okuma yazma matematik vs. okullarda öğretilir. Siz sadece çocuğunuzu tanıyın onu dinleyin, anlamaya çalışın ve sorumluluğunu geliştirin. Çocuğunuzu eğitirken; Çocuğunuza aferin demekte cömert olun. Babam beni bir gün bile kucağına almadı. Bana aferin bile demedi… vs. laflar etmenize gerek yok.

 

Siz sizin babanıza benzemek zorunda değilsiniz.

Siz babanız değilsiniz, siz çocuğunuzun babasınız.

Farkınızı gösterin.

 

Anne baba olarak çocuğunuza sizin işlerinizde size yardım etme fırsatı verin. Paylaşmayı ve sizinle eşgüdüm içerisinde olmayı öğrensin. Çocuğunuz hem de işe yaradığını görsün. Babasına araba yıkarken yardım eden çocuk gördünüz mü?-Annesine nasıl heyecanla anlatır yaptığını.

 

-”Anne ben babama araba yıkarken yardım ettim. Arabayı fırça ile ben sabunladım” diye gururla anlatır. Bu çocuğunuzu size yakınlaştırır. Çünkü birlikte zaman geçirdiniz. Bir anı paylaştınız.

 

Sağlıklı bir cinsel kimlik ya da kişilik gelişimi için kızların anneleri ile erkek çocukların babaları ile özdeşim kurması yeğlenir. Yoksa amaç çocukların sizin işlerinizi yapması değildir. Ayrıca çocuğunuz sizinle paylaşım içine girebilir ve sizi model alabilirse kötü ve istenmeyen insanlarla bir şeyler paylaşması ve onları model almasının önüne geçebilirsiniz. Yanlış yollara sapan yanlış kişilerle ilişki içine giren kişilerin geçmişine bakıldığında aile içinde model alabileceği doğru insanı bulamadığı anlaşılmıştır.

Anne baba olarak daima çocuğunuzun doğrularını yakalayın yanlışlarını değil.

 

Böylece onu övmekten ve güzel sözler söylemekten geri durmayın. Bu olumlu ve doğru davranışlarının sıklığını artıracaktır. Aman ha çocuğumu şımartırım diye olumlu tepkiler vermeyen çocuğunu övmeyen takdir etmeyen anne babalar çocuklarının güvenini zedelediklerinin farkında değildirler.

 

Oysaki güveninin geri kazandırılması meşakkatli ve zor bir iştir

Çocuğunuza ne derseniz öyle olma ihtimalini artırırsınız. Çocuğunuza “tembel, inatçı, asi vb. sıfatlarla hitap ederseniz farkında olmadan bu özelliklerin çocuğunuzda gelişmesini sağlarsınız. Çünkü bu sıfatlar zamanla çocuğunuzun kabul alanına girer.”Kırk gün deli derseniz insanı deli edersiniz” menkıbesini hatırlayın.

 

Çocuğunuza ne derseniz öyle olma ihtimalini artırırsınız. Çocuğunuza “tembel, inatçı, asi vb. sıfatlarla hitap ederseniz farkında olmadan bu özelliklerin çocuğunuzda gelişmesini sağlarsınız. Çünkü bu sıfatlar zamanla çocuğunuzun kabul alanına girer.”Kırk gün deli derseniz insanı deli edersiniz” menkıbesini hatırlayın.

 

Bizim kalorifercinin kızı bile tıp fakültesine girmiş” Hem aşağılama hem kıyaslama içerir.

“Annesi! Küçük kızın büyük kızından daha güzelmiş”Hem aşağılama hem kıyaslama.

“Abisi küçükten başarılı notlarından belli”Hem aşağılama hem kıyaslama.

Kıyaslamada bir taraf yüceltilirken diğer taraf aşağılanır. Bundan kaçış yoktur.

Kıyaslama yerinensen böyle yapmıyorsun “demeden. Başarılı olmuş yâda topluma örnek olmuş kişilerin hayat hikâyelerini okutunuz, yaşam filmlerini izletiniz. Kendi yaşamınızdan örnekler veriniz. Çocuğunuz bir problemle karşılaşmış ise sizde gençliğinizde veya çocukluğunuzda benzer problem yaşadığınızı ve nasıl aştığınızı anlatın. Örnek olay metodu her zaman işe yarar.

 

Çocuğunuzun dış görünüşü ile ve özellikleri ile şaka bile olsa alay etmeyin.”Şişko, cılız, iskelet, sumo güreşçisi vs” bu sözler sadece çocuğunuzun hayat boyu güvensiz ve yetersizlik hissi taşımasından başka bir işe yaramayacaktır. Çocuğunuzu olduğu gibi kabullenin.

 

Düzeltebileceğiniz olumsuz özelliklerini farkına vardırarak birlikte düzeltme yoluna gidin. Ortak karar almaya çalışın. Unutmayın karara katılmak katlanmaktan daha iyidir.

 

Boş bardağı hiçbir damla taşırmaz sonuçlar birikimlerin çocuğudur.” sözünü unutmayın. Çünkü bir davranış diğer davranışı doğurur. Ne kadar haklı olursanız olun çocuğunuza asla sert ve öfkeli davranmayın.

 

Böyle yaparsanız çocuklarınızda sizin gibi davranmaya başlayacaktır.

Kendinizi daima aynada görmek istiyorsanız. Çocuğunuza daima kızgın ve sert davranın. Çocuklar kızgın ve suratsız insanları sevmezler. Ne kadar haklı olursanız olun evin içerisinde kızmaya hazır bir insan olarak dolaşmayın. Sizin bu tavrınız gerginliğe sebep olacak ve çocuğunuzun o anki yaşamını olumsuz hale getirecek onu diken üzerinde bırakacaktır. Kızgınken ona hayat dersi vermeyin çünkü inandırıcı olamazsınız. Kızgınlığınızı da fazla uzatmayın.


KİŞİSEL VE BEDENSEL GELİŞİM İÇİN GEREKLİ BİLGİLER
SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

REHBERLİK KÖŞESİ BELGELER, ARAŞTIRMALAR, YAZILAR
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

EKLEMEK İSTEDİKLERİNİZ VARSA AŞAĞIDAKİ "Yorum Yaz" kısmına ekleyebilirsiniz.


Yorumlar (HenüzYorumYapılmamış)

.

>>>YORUM YAZ<<<
Not: Yorum Yaz Bölümünden Yazılar Da Gönderebilirsiniz. Yazıyı belgenizden kopyalayıp
aşağıdaki
Yorumunuz Kutucuğu'na yapıştırmanız yeterli...

 Adınız:
 Yorumunuz :


Yorumunuzda Silmek istediğiniz kelime veya cümle varsa kelimeyi fare ile seçin
ve
delete tuşuna basın...

 


Eklediğiniz yorumlar/yazılar onaylandıktan sonra siteye eklenecektir.

 E Mail
(Zorunlu Değil):